


Absint (absinth), přezdívaný kvůli své barvě zelená víla, je vysokoalkoholický destilát ochucený pelyňkem, anýzem, fenyklem, případně i dalšími bylinami. Absint byl velmi populárním nápojem konce 19. a počátkem 20. století, kolem r. 1915 však byl ve většině evropských zemí i USA kvůli svým údajným psychotropním účinkům zakázán. Teprve nové výzkumy koncem 20. st., které prokázaly, že není...
Akvavit (aquavit) je destilát vyráběný převážně ve skandinávských zemích z obilí nebo brambor a ochucený kmínem a dalšími kořeními a bylinkami. Norský akvavit je speciální tím, že do dnešního dne zraje v sudech na palubách lodí cestujících z Norska do Austrálie (případně jiných míst, ale podmínkou je, že loď musí na cestě přeplout rovník) a zpět. V 19. století bylo totiž náhodou objeveno, že...
Gin je lihovina s výraznou vůní a chutí jalovce. Vyrábí se tak dvěma způsoby. Buďto se jalovcové bobule a další byliny či koření přidávají během procesu destilace (kvalitnější giny), nebo se dodatečně louhují v neutrálních alkoholu. Další rostlinné přísady přidávané do ginu vedle jalovce mohou být kůra z citrónu či jiných citrusů, anýz, andělika, lékořice, skořice, saturejka, šafrán, muškátový...