Co je to brandy? Co je to koňak?

Brandy je v širším slova smyslu vinná nebo ovocná pálenka (alkoholický nápoj získaný destilací fermentovaných ovocných šťáv). Název brandy pochází z holandského brandewijn , což znamená ohnivé nebo (s)pálené víno. Obvykle se rozlišují tři kategorie brandy: 1. hroznová brandy (=brandy v užším slova smyslu) vyráběná přímo z vinných hroznů nebo vinného moštu (např. Cognac, Armagnac) 2. brandy z hroznových výlisků (slupky, stopky a semena zbylá po lisování vína) ...


0cognac_etiq.jpgBrandy je v širším slova smyslu vinná nebo ovocná pálenka (alkoholický nápoj získaný destilací fermentovaných ovocných šťáv). Název brandy pochází z holandského brandewijn, což znamená ohnivé nebo (s)pálené víno.

Obvykle se rozlišují tři kategorie brandy:

  1. hroznová brandy (=brandy v užším slova smyslu) – vyráběná přímo z vinných hroznů nebo vinného moštu (např. Cognac, Armagnac)
  2. brandy z hroznových výlisků (slupky, stopky a semena zbylá po lisování vína) – v Itálii zvaná grappa, ve Francii marc
  3. ovocná brandy – vyráběná z ostatního fermentovaného ovoce kromě hroznů (např. calvados, Kirschwasser, slivovice

Koňak (cognac) je nejznámějším typem brandy. Aby se pálenka mohla nazývat koňak, musí splňovat přísná pravidla, která ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac).

– musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii. Tento region se dále dělí na šest oblastí (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires (v pořadí snižující se hodnocení);
– musí být vyrobena nejméně z 90% z bílého vína odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard;
– musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky od konce destilační sezóny, tj. od 1. dubna následujícího roku po sklizni.

0carte_cognac.gif

K destilaci se používá tradičních měděných destilačních přístrojů kotlíkového typu. Poté destilát zraje nejméně 2 roky v dubových sudech. Délku zrání výsledného produktu označují zkratky na lahvích:

  • VS (very special) – nejméně 2 roky
  • VSOP (very superior old pale) nebo Réserve – nejméně 4 roky
  • XO (extra old) nebo Napoleon nebo Hors d’Age – nejméně 6 let

Prodávaný koňak je ve skutečnosti směs různých ročníků, aby byla zachována kvalita a chuť lahvovaného nápoje a zkratky se proto týkají nejmladší složky směsi. Kromě těchto standardně označovaných produktů (VS, VSOP, XO) existují vzácné speciality: např. koňak Louis XIII. od společností Rémy Martin obsahuje destiláty ve věku 40-100 let. Špičkové produkty společností Hennessy (Richard Hennessy) a Courvoisier (L’Espirit de Courvoisier) obsahují složky až 200 let staré.

... a jak si je nejlépe vychutnat

0cognac-glass.jpgKoňaky a další brandy se nejlépe pijí ze sklenice tvaru tulipánu (koňaková sklenka, napoleonka) a chutnají nejlépe při pokojové teplotě. Koňaková sklenka má kratší krk, její dno je širší, a postupně se zužuje až k okraji. Velká plocha hladiny ve sklence zvyšuje odpařovaní aromatických látek, zatímco úzké hrdlo pomáhá zadržet tyto aromatické páry ve sklenici. Typická koňaková sklenice má (podle amerického standardu) kapacitu cca 185 - 250 ml, ale nemělo by se do ní nalít více než cca 60 - 90 ml. Sklenice s brandy se často mírně zahřívá, buď pouze držením sklenky v uzavřené dlani, anebo pomocí svíčky. Avšak takové nahřívání způsobuje, že alkohol se rychleji vypařuje a překryje aroma brandy. Podobně jako whisky nebo víno i brandy vylučuje nejpříjemnější vůně a chutě tehdy, když má nižší teplotu kolem 16°C. Také alkohol, který obyčejně představuje až 40% typického brandy, se nahřátím zředí, ale když se schladí, stává se naopak viskózním, což vede k plnějšímu a hladšímu pocitu v ústech a s menší pálivosti.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také webové aplikace na míru.