


Brandy de Jerez je vinná pálenka vyráběná výhradně v regionu Jerez ve Španělsku (ve stejné oblasti jako sherry). Historie destilátů z vína a jejich vývoz do severoevropských zemí (zejména Holandsko a Anglie) sahá nejméně do 16. století. Podle současných regulací se brandy de Jerez destiluje jednou nebo dvakrát v měděných kotlích a následně zraje systémem solera v sudech po sherry.
Calvados je ovocná pálenka, vyráběná z jablek (a částečně i z hrušek). Vyrábí se výhradně ve francouzském regionu Basse-Normandie a po destilaci musí podle zákona zrát nejméně 2 roky v dubových sudech.
Grappa je lihovina destilovaná z fermentovaných hroznových výlisků (40-60% alk.). Původním domovem grappy je Itálie, kde malí vinaři takto zapracovávali zbytky po lisování vína. Dnes se grappa vyrábí průmyslově a vyváží do celého světa.
Metaxa je směs vinné brandy (z tří definovaných variet) a muškátového vína, do níž je přidána směs bylin (zahrnuje např. růžové lístky, další ingledience jsou tajné). Tento unikátní nápoj uvedl na trh Spyros Metaxa r. 1888. Počet hvězdiček u 3, 5- a 7-hvězdičkové Metaxy je dán počtem let, po které musela nejméně zrát.